Filmzene 2. rész – Baraka

baraka_film.jpg

Egy számomra igen fontos filmmel és zenéjével szeretnélek titeket megismertetni (ha még valaki nem ismerné :-). A Baraka szufi szó, jelentése: lélegzet, lehelet, boldogság, az élet eszenciája, amely a föld élőlényeinek az evolúcióját irányítja. A Baraka a nonverbal filmek egyik legismertebb darabja, a forgatás három évig tartott és 6 kontinens 24 országának 69 színhelyét öleli fel. Rendezőjét-operatőrét, Ron Fricke-t már megismerhettétek a Koyaanisquatsi operatőre-ként. A Baraka a Koyaanisquatsi-tól pár dologban eltér – az esetleges mondanivalója valahogy elhalványul a NationalGeographic-os képeslapos jelenetek tengerében, és amolyan kísérleti dokumentumfilmjelleget ölt fel. Itt is különböző természeti és epítészeti objektumokat, jelenségeket, megható jeleneteket csodálhatunk meg lassitott illetve gyorsított jelenetekben, melyekhez Michael Sterns válogatta és szerezte a zenét. A film az elejétől a végéig képes az embert a fotelba olvasztani, és én személyszerint a nyolcadik megtekintés után is tátott szájjal néztem végig az egészet. Alap.

r-264051-1135798353.jpeg

1. rész 2. rész

A film zenéjét leginkább a világzenei hatások és az ambient folyásolták be. Találunk itt latinamerikai, távolkeleti, arab hatásokat, rituális dobokat, relaxációs kongásokat stb. Na és van ez a Dead Can Dance, és a Host Of Separhim. Amikor elcsendül ez a szám a film közben (vagy bárhol máshol), végifut a hideg a hátamon, és egyszerűen lebénulok a külömböző érzések, benyomások súlya alatt. Nagggyon erős…

Tracklist:

1. Somei Satoh – Mantra (4:45)
2. Gonzalo Vargas – Wipala (5:07)
3. Dead Can Dance – The Host Of Seraphim (6:20)
4. Michael Stearns – Village Dance (2:58)
5. L. Subramaniam – Wandering Saint (6:43)
6. Anugama & Sebastiano – African Journey (3:37)
7. David Hykes – Rainbow Voice (3:00)
8. Michael Stearns – Monk With Bell (2:37)
9. Michael Stearns – Broken Vows (4:42)
10. Michael Stearns – Finale (4:36)
11. Michael Stearns – End Credits (3:26)

~ Szerző: garganell - január 14, 2008.

3 hozzászólás to “Filmzene 2. rész – Baraka”

  1. Dead Can Dance-t illetően nem értek egyet, maga a film viszont tényleg zseniális. Ha minden klappol, jövő héten már az eredeti DVD-t nézhetem. :))

  2. A DCD-hez sok személyes emlék, élmény kapcsolódik, főleg ehhez a számhoz. Szeretném, ha ezt játszanák majd a temetésemen (olyan nyolcvan év múlva:-)

  3. nekem a második szám, a Wipala olyan, hogy ha meghallom, az egész film beugrik és amennyire vidám maga a szám, annyira elérzékenyülök,…. 😀 öregszem…

Hozzászólás